hoe duurzaam is mijn jurk?

De productie van de gebreide items geschiedt in een ambachtelijk Nederlands breiatelier, dat vanzelfsprekend gehouden is aan de hier geldende wetgeving omtrent beloning en vooral arbeidsomstandigheden. Kenmerkend voor de breitechniek is dat per patroondeel een afgemeten lap stof wordt vervaardigd, waardoor slechts een minimale hoeveelheid restafval ontstaat.

De garens voor de ontwerpen van Michael Barnaart zijn gemaakt van fairtrade katoen en acryl. Voor de vervaardiging ervan wekt de Duitse fabrikant zelf bio- en zonnewarmte op, en hergebruikt de restwarmte die vrijkomt bij het verfproces. Ook wordt afval- en regenwater gebruikt, dat naderhand intern wordt gezuiverd. Op die manier blijft de ecologische voetafdruk tot een minimum beperkt.

In de Tricomatic komt alles samen. Door on demand een gepersonaliseerd ontwerp aan te bieden, draait Michael Barnaart de keten om en voorkomt daarmee onnodige productie, vervuilend transport en grootschalig restafval. Daarnaast vergroot een zelf samengesteld product de betrokkenheid van consument, waardoor een kledingstuk van anoniem wegwerpartikel verandert in een dierbaar product om vele jaren plezier van te hebben.

plezier

De ontwerpen laten een wereld zien die positief, verrassend, tijdloos en duurzaam is. De collectie wordt gemaakt voor mensen die hun eigen pad volgen. Eens in de zoveel tijd is het goed om te kijken of de route goed is of dat er een andere weg ingeslagen moet worden. Het onverschillig volgen van de heersende mode en opvattingen leidt hoe dan ook tot de minste vrijheid en het minste plezier. Durf jezelf te zijn!

cultuur

Het belang van alledaagse dingen wordt pas begrepen als het gemist wordt of als het op een afwijkende manier toegepast is. Een geïllustreerde kniplijn in een couponnenboekje heeft een andere betekenis dan op een jurk. Onderzoek naar dagelijkse elementen geeft inzicht in het verleden en het heden. Het verbinden van ‘hoge’ authentieke cultuur en de consumptiecultuur is kenmerkend voor de collectie. De Mondriaanjurk wordt aangekocht door Centraal Museum in Utrecht om De Stijl te duiden en stripfiguur Jans Tromp (bekend van Jan, Jans en de kinderen) draagt dezelfde jurk ter vermaak van de Libelle-lezeres. De relatie van de gebruiker met het product bepaalt de culturele waarde.

ontwerp

Een goed ontwerp is duidelijk, toegankelijk en tijdloos. Een ontwerp moet je hart kunnen veroveren, zowel in de functionele zin (verleidelijk gebruiksgemak en comfort) als visueel. De Nederlandse nieuwe zakelijkheid, De Stijl en Scandinavische eenvoud worden verenigd met Italiaanse vindingrijkheid en Franse flair. Opvallend grafisch ontwerp en geraffineerd kleurgebruik zijn daarbij belangrijke pijlers. Elk ontwerp is authentiek, blijvend en stijlvol.

ambacht

De collectie wordt ambachtelijk in Nederland vervaardigd. Hoge kwaliteit en vakmanschap, liefde en bezieling, aandacht voor het milieu, eerlijkheid en oprechtheid, goede werkomstandigheden, transparantie en samenwerking zijn belangrijke elementen. Vanwege de lange gebruiksduur van alle producten dragen Michael Barnaart en de gebruiker samen bij aan een minimale belasting van het milieu.