michael barnaart presenteert: de tricomatic

Michael Barnaart slaat een nieuwe weg in met zijn modemerk. Op woensdag 31 oktober lanceert hij de Tricomatic. Met deze slimme configurator is het mogelijk ontwerpen naar eigen smaak en behoefte te personaliseren.

Massa domineert in de modewereld. Veel kledingstukken worden in enorme oplages en ver van huis gemaakt om de kosten laag te houden. De overproductie, het transport en het vele afval die daarvan het gevolg zijn, schaden de planeet. In zijn streven naar een duurzame wereld en optimaal tevreden klanten draait Barnaart met de Tricomatic de keten om.

Met deze stap stemt de ontwerper het maakproces af op individuele wensen. Eerst stellen klanten hun perfecte item samen door, met behulp van een natuurgetrouwe configurator, eigen kleurcombinaties te maken. Pas daarna gaat het unieke, ambachtelijke kledingstuk in productie. Hiermee begeeft Barnaart zich op het kruispunt van maatwerk en confectie.

Wat de uitkomst ook is, Barnaarts handschrift blijft overduidelijk herkenbaar. “Nieuwe pasvormen en dessins zal ik steeds zelf ontwerpen,” zegt hij. “Daarnaast maak ik, afhankelijk van het seizoen en het basisontwerp, steeds nieuwe kleurenpaletten waarmee klanten naar eigen inzicht combinaties kunnen maken. Gecureerd maatwerk noem ik dat.”

Barnaart hoopt dat de Tricomatic de betrokkenheid bij zowel zijn werk als het milieu vergroot. “Door samen met mij een heel nieuw kledingstuk te creëren ben je als klant ook maker. Dat is voor beide partijen een spannende en inspirerende ervaring. En het mooie is dat we op deze manier samen de strijd aangaan tegen overproductie,” aldus de ontwerper.

De unieke kledingstukken uit de Tricomatic worden vervaardigd in hetzelfde Nederlandse atelier als de in serie vervaardigde items. Om die reden zijn de prijzen van individuele bestellingen van hetzelfde niveau en is de wachttijd slechts vier weken. Op woensdag 31 oktober start het grote ontwerpexperiment met jurk Dripping uit de collectie Classics, daarna volgen snel meer ontwerpen.

Bekijk de Tricomatic!