Ontwerp Meisje met de Parel broche

michael barnaart + meisje met de parel

DEN HAAG – Ter gelegenheid van het Jaar van de Gouden Eeuw ontwierp de Haagse designer Michael Barnaart een broche, als ode aan het Meisje met de Parel.“Er is geen Haagser icoon dan dit meesterwerk van Johannes Vermeer,” stelt Michael Barnaart. “Als Nederlandse equivalent van de Mona Lisa, brengt het Meisje met de Parel in het Mauritshuis mensen van over de hele wereld in vervoering.”

Naast de schoonheid en de rake blik die Gouden Eeuw-schilder Vemeer de mysterieuze jongeling meegaf, zijn ook het kleurgebruik en de compositie van dusdanige eenvoud en kracht, dat het beeld onmiddellijk beklijft. Die iconische kwaliteit inspireerde Michael Barnaart om een broche te ontwerpen, gebaseerd op het schilderij: “Door de kleuren nog verder te vereenvoudigen en de vormen te abstraheren, is een spannend samenspel ontstaan van geometrische elementen. Met natuurlijk de parel als middelpunt.”

De geëmailleerde broches (41 mm x 51 mm) zijn gegraveerd en hebben elk een eigen nummer. Dit nieuwe sieraad past in Barnaarts ontwerptraditie, waarin sterke beelden uit zowel de hoge als populaire cultuur een belangrijke rol spelen. Eerder ontwierp Barnaart onder meer een broche als knipoog naar de Mondriaanjurk die hij in 2011 lanceerde.

De broches zijn voor €39 verkrijgbaar in de Michael Barnaart+ winkel en in het Mauritshuis.