michael barnaart + hendric schoock

Dit jaar vindt voor het eerst Masterly The Hague plaats. Een festival waar historische Hollandse meesterwerken worden gecombineerd met Dutch Design. Deze pas de deux tussen nieuw en oud leidt tot verrassende inzichten in de schoonheid van kunst en levert een unieke ontdekkingstocht naar schoonheid en vakmanschap op.

Voor Masterly The Hague raakte Michael Barnaart geïnspireerd door een bloemstilleven van Hendric Schoock (1630-1707). Het bloemstilleven staat voor schoonheid. In de Gouden Eeuw nam de belangstelling voor wetenschap en botanie toe, waardoor ook het bloemstilleven tot bloei kwam. De tulp is een verwijzing naar de tulpenmanie in de 17e eeuw en vanwege hun beperkte bloei staan ze symbool voor vergankelijkheid.


Beeld: Masterly The Hague, schilderij uit de collectie Hoogsteder & Hoogsteder (detail)

De bloemstillevens zijn meestal niet naar de werkelijkheid geschilderd, maar samengesteld uit bloemen die niet gelijktijdig bloeien. Soms baseerden kunstenaars zich op botanische prenten. Voor het stofontwerp heeft Michael Barnaart de contouren van de bloemen ontleed en een nieuwe compositie gemaakt.


Beeld links: Masterly The Hague, schilderij uit de collectie Hoogsteder & Hoogsteder

Het resultaat is een charmante klokjurk met het speelse dessin van de bloemcontouren van Schoock. De jurk is verkrijgbaar in twee verschillende kleurvariaties: zwart met gentiaanblauw en bordeaux met fuchsia. Om je outfit af te maken zijn er ook bijpassende sjaals verkrijgbaar.

Masterly The Hague
20 – 23 september 2018
Lange Vijverberg 14-15-16
Van 11 tot 18 uur
Meer informatie over Masterly The Hague: www.masterlythehague.com

<

<