2021

’s Werelds beroemdste konijn heeft vanaf nu ook een iconisch ontwerp van Michael Barnaart in haar garderobe. Als geëmailleerde broche draagt Nijntje de Mondriaanjurk.

Unieke ontmoeting tussen Bruna en Mondriaan

‘Die strepen vind ik ook wel mooi / ik vind dat echt wel goed / alleen weet ik niet zo precies / hoe of ik kijken moet’, zei Nijntje ooit. Ze is een liefhebber van het werk van Piet Mondriaan. Net als Michael Barnaart, die op zijn beurt weer fan is van Dick Bruna’s bekendste geesteskind. Met een broche van Nijntje in zijn bekende Mondriaanjurk brengt de modeontwerper een logische maar unieke ontmoeting tot stand tussen twee van de invloedrijkste kunstenaars uit de moderne Nederlandse ontwerptraditie.

“Het werk van Dick Bruna behoort tot mijn vroegste jeugdherinneringen; Nijntje hing als poster boven mijn bed,” vertelt Barnaart. “De ogenschijnlijke eenvoud, het sterke lijnenspel en de sprekende kleuren zijn belangrijke inspiratiebronnen voor mijn ontwerpen. Diezelfde elementen troffen mij later in het werk van Mondriaan.” Toen zijn Mondriaanjurk in 2011 de wereld veroverde op internationale exposities, schreef de ontwerper Bruna een brief om hem te bedanken voor zijn inspiratie. “Zijn handgeschreven reactie hangt nog in mijn boetiek,” glundert hij. “Sindsdien stond een samenwerking met Nijntje hoog op mijn wensenlijstje. Nu de Mondriaanjurk precies tien jaar bestaat, is het juiste moment aangebroken.”

De geëmailleerde broche met magneetsluiting (50 x 26 mm) is vanaf nu verkrijgbaar via www.michaelbarnaart.com, in de boetiek en in de Museumwinkels van het Kröller-Müller Museum in Otterlo, het Kunstmuseum Den Haag, Villa Mondriaan in Winterswijk en het Centraal Museum in Utrecht. Dit collector’s item kost €19 en gaat vergezeld van een mooi bewaardoosje.

Illustrations Dick Bruna © copyright Mercis bv, 1953-2021

Lees meer over: