2019

Ter gelegenheid van het Jaar van de Gouden Eeuw in 2019 ontwierp Michael Barnaart een broche, als ode aan het Meisje met de Parel.“Er is geen Haagser icoon dan dit meesterwerk van Johannes Vermeer,” stelt Michael Barnaart. “Als Nederlandse equivalent van de Mona Lisa, brengt het Meisje met de Parel in het Mauritshuis mensen van over de hele wereld in vervoering.”

Bekijk hier de broche in de webshop.

2022

Het Mauritshuis bestaat 200 jaar. Dit viert Michael Barnaart met een broche als ode aan Het puttertje, het schilderij van Carel Fabritius.

Sterke beelden uit zowel de hoge als populaire cultuur spelen een belangrijke rol bij de ontwerpen van Michael Barnaart. Door vormen te vereenvoudigen en te abstraheren, ontstaat er een krachtig en iconisch beeld. Het kleurgebruik en de geometrische composities passen in de ontwerptraditie van Dutch design.

Bekijk hier de broche in de webshop.

2019

Naast de schoonheid en de rake blik die Gouden Eeuw-schilder Vemeer de mysterieuze jongeling meegaf, zijn ook het kleurgebruik en de compositie van dusdanige eenvoud en kracht, dat het beeld onmiddellijk beklijft. Die iconische kwaliteit inspireerde Michael Barnaart om een broche te ontwerpen, gebaseerd op het schilderij: “Door de kleuren nog verder te vereenvoudigen en de vormen te abstraheren, is een spannend samenspel ontstaan van geometrische elementen. Met natuurlijk de parel als middelpunt.”

De geëmailleerde broches (41 mm x 51 mm) zijn gegraveerd en hebben elk een eigen nummer. Dit nieuwe sieraad past in Barnaarts ontwerptraditie, waarin sterke beelden uit zowel de hoge als populaire cultuur een belangrijke rol spelen. Eerder ontwierp Barnaart onder meer een broche als knipoog naar de Mondriaanjurk die hij in 2011 lanceerde.


De broche wordt direct in het Mauritshuis verkocht. Dit leidt tot een samenwerking met het museum: het personeel van Brasserie Mauritshuis draagt de broche op hun bedrijfskleding.

 

Enkele publicaties over de broche:

Eigen Huis & Interieur

Elegance

Herenhuis

2022

Puttertje broche (Goldfinch)

Nouveau

Lees meer over: