Ter ere van de tentoonstelling Mode ♥ Kunst in het Gemeentemuseum in Den Haag, heeft modeontwerper Michael Barnaart van Bergen een collectie ontworpen die geïnspireerd is op bekende kunstwerken. Deze Hommage-collectie, geïnspireerd door surrealisme, dadaïsme, pop-art en abstracte kunst, zal jaarlijks worden aangevuld met nieuwe ontwerpen.

Barnaart van Bergen vertaalde de beroemde foto ‘Le Violon d’Ingres’ (1924) van Man Ray – waarop een vrouw als viool staat afgebeeld -,  naar een lange knitwear-jurk met ingebreide F-sleutels. Daarnaast baseerde Michael Barnaart van Bergen – in navolging van de Mondriaan- jurken van Yves Saint Laurent uit 1965 – twee jurken op schilderijen van Piet Mondriaan.

Modeontwerpster Elsa Schiaparelli, de grote concurrent van Coco Chanel, maakte in de jaren 30 van de vorige eeuw furore met truien met ingebreide das of matrozenkraag en werkte samen met kunstenaars als Salvador Dalí en Jean Cocteau. “Haar surrealistische werk heeft een enorme invloed gehad op mijn knitwear-collecties,” aldus Michael Barnaart van Bergen. 

“Voor Hommage ontwierp ik een jurk met een trompe ‘l oeil motief van een rood corset. Ook bevat de collectie een jurk met een ingebreid dessin van druipende verf.” Een tweede lange japon met ingebreide handtekening van Michael Barnaart van Bergen is een reactie op ‘Fountain’, het gesigneerde urinoir van Marcel Duchamp uit 1917.

In aanloop naar de Haagse Museumnacht op 3 september 2011, is deze collectie vanaf 15 augustus te zien in de etalages van de Bijenkorf in Den Haag en online verkrijgbaar via www.michaelbarnaartvanbergen.com. De Hommage-collectie is gedurende de tentoonstelling Mode ♥ Kunst in het Gemeentemuseum Den Haag (3 september 2011 t/m 8 januari 2012) tevens in de Museumshop verkrijgbaar.

Sp!ts:

Nu.nl:

De Telegraaf:

AD Haagse courant:

Talkies magazine:

Lees meer over: