Den Haag, 21 juli 2020 – Voor Madurodam’s nieuwste attractie, The Flying Dutchman, ontwierp Michael Barnaart de uniformen die de operators dragen.⁠

Na een bouwtraject van ruim 1,5 jaar opende de cabin crew deze maand voor het eerst de deur van de zilvergrijze KLM DC-3 die staat te stralen op ‘luchthaven Schiphol’. De collectie van Barnaart bestaat uit een uitgebreide garderobe voor dames en heren die geschikt is voor verschillende weertypes.

michael barnaart ontwerpt kleding voor madurodam’s the flying dutchman

Barnaart bestudeerde voor zijn ontwerpen de eerste luchtvaartuniformen uit de jaren 50. Hij vertelt: “Mode is belangrijk om een tijdsbeeld te laten zien of een verhaal te vertellen. ‘Ik wil het futuristische gevoel uit die tijd meenemen naar nu, daarom zijn mijn uniformen een hedendaagse vertaling van de uniformen uit de jaren ’50.’

De kleding voor de heren bestaat uit een pak met overhemd en das. Op warme dagen kan het colbert worden uitgedaan en is er een overhemd met korte mouwen. De dames hebben ook een pak, maar die dragen ze met een zijden shawl. Ook hebben zij een kokerjurk van een heerlijk soepele stof die ze op warme dagen kunnen dragen. En er zijn regenjassen beschikbaar. Voor het kleurconcept zijn de twee hoofdkleuren donkerblauw en kobalt gebruikt met als accent een oranje gele tint. Die past mooi bij het logo van de attractie en het logo van Madurodam.

Madurodam had een duidelijke wens voor een échte Michael Barnaart-stewardessenjurk in de collectie voor The Flying Dutchman. Barnaart: “Mijn werk staat bekend om tricot jurken met klare lijnen, klassieke silhouetten en sterke grafische composities. Hiervoor heb ik een kokerjurk ontworpen met een heldere compositie en mijn kenmerkende contrasterende biezen aan de mouwen. Deze biezen heb ik ook op de overhemden en blouses terug laten komen. Ook een kleuraccent in de taille is één van mijn typische stijlkenmerken. De gebreide stropdas is een knipoog naar het tricot en de breisels in mijn eigen collectie.”
Voor Barnaart is het een echte droomopdracht: “Wat is er magischer dan vliegen, vooral in de jaren 50? Het uitgangspunt van The Flying Dutchman is voor mij de innovatie én de romantiek van het vliegen in deze tijd. De frisse pioniersgeest van de beginjaren van de KLM. De tijd van wederopbouw, vooruitgang en hoop voor de toekomst. Dit zijn thema’s die mij enorm aanspreken. Ik vond het ontzettend leuk om het verhaal van de attractie met kleding te perfectioneren, zodat het een complete beleving wordt.”

The Flying Dutchman

De kleding sluit zo heel mooi aan bij het verhaal achter de attractie. The Flying Dutchman is in de eerste plaats een eerbetoon aan de 100-jarige KLM. De luchtvaartmaatschappij en haar eerste President-Directeur, de markante Albert Plesman, waren één van de inspiratiebronnen voor Nederlanders tijdens de wederopbouw van ons land. Ze belichaamden precies dat waar Madurodam tijdens de beginjaren voor stond en nog altijd voor staat: een stukje hoop bieden voor de toekomst, door het mooiste van Nederland te laten zien.

Lees meer over: