In 2015 komt de derde en laatste De Jans uit. In losse tekeningen verspreid door het magazine draagt Jans mijn zomercollectie. Een tekening uit de eerste De Jans komt op de cover.
van modeontwerper tot stripfiguur
Rond mijn verjaardag ontvang ik een grote verrassing in mijn mailbox: een Jan, Jans en de kinderen-strip van Studio Jan Kruis waarin ik als stripfiguur mijn opwachting maak! Deze strip wordt op 15 augustus gepubliceerd in de Libelle en daarna ook in andere uitgaves van Jan, Jans en de kinderen.
Vlak na de publicatie transformeert mijn boetiek regelmatig in een soort klein Disneyland. Stripfans willen de winkel uit de strip in het echt bezoeken, de jurken van Jans zien en soms met mij op de foto. Of alleen een handtekening. De strip krijgt een ereplaats in de etalage, wat een leuk artikel in De Telegraaf oplevert.
uit de kast
Mariken Swildens van Studio Jan Kruis vraagt of ik in de schetsende stijl van Jan Kruis ook échte strips kan tekenen. De kracht van Jan Kruis’ charmante tekeningen wordt blijkbaar gemist.
De studio heeft Jan, Jans en de kinderen sinds de overname in 1999 naar een gladdere tekenstijl getransformeerd, zodat de avonturen van de familie Tromp door verschillende tekenaars makkelijker in één stijl voortgezet kan worden.
Na een test spreken we af dat ik acht strips teken die samen een ode vormen aan de beste strips van Jan Kruis. Het zijn grote schoenen om te vullen. Ik ontdek nu pas de begaafdheid van Jan: zijn tekentalent, het taalgebruik, de balans tussen vrijzinnigheid en geborgenheid, de kleine tekengrapjes op de achtergrond, de harmonie tussen de karakters, de souplesse waarmee hij zich in de familieleden kan verplaatsen en zijn briljante humor. Bij Studio Jan Kruis wordt gewerkt met scriptschrijvers en ‘inkleurders’. Ik mag zelf de scripts voor mijn strips bedenken, en ze tekenen én inkleuren. Eigenlijk zoals Jan Kruis dat vroeger ook deed. Daarbij wil ik de stijl van toen zo goed mogelijk benaderen. Om dicht bij Kruis’ werk te kunnen komen, besluit ik in mijn strips regelmatig aan zijn werk te refereren. Soms laat ik een outfit van vroeger terugkomen, citeer ik een tekening van Jan of krijgt een avontuur uit de jaren zeventig ineens een vervolg. Vanwege het verschil tussen de nieuwe stijl van Studio Jan Kruis en mijn ode aan de stijl van Jan Kruis blijken de strips moeilijk te publiceren en blijven ze op de plank liggen. Wachtend op het juiste moment
In verband met een tentoonstelling in Londen, waar mijn jurk opgesteld staat, ben ik op 18 januari 2017 keynote speaker in de residentie van de Nederlandse ambassadeur in de Britse hoofdstad. Ik vertel ook over mijn samenwerking met Studio Jan Kruis en de tijdloze aantrekkingskracht van Jan, Jans en de kinderen (Jack, Jacky and the juniors). De volgende dag blijkt Jan Kruis te zijn overleden.
Na het overlijden van Jan Kruis brengt Mariken Swildens mijn strips onder de aandacht bij Libelle’s nieuwe hoofdredacteur Hilmar Mulder. Ze is enthousiast. De strips worden als een speciale serie gepubliceerd in album 62, waarin ik word geïntroduceerd als gasttekenaar die een eerbetoon aan Jan Kruis brengt. Ik kom uit de kast als striptekenaar. Zouden mijn modeklanten het begrijpen? Zullen stripfans accepteren dat een modeontwerper af en toe gasttekenaar is voor een strip die praktisch Nederlands erfgoed is? Na de publicatie blijken die zorgen onnodig. Het raakt bij verschillende lezers een nostalgische snaar en mijn modeklanten vinden het leuk als hun jureken in de strip te zien zijn. Ontwerper Richard Hutten herkent zijn Dombo ‘domoor’-beker in één van mijn strips en plaatst trots een foto op Instagram.
Voor de albums 63 en 65 teken ik nieuwe strips. Met hartverwarmende reacties tot gevolg: ‘Michael Barnaart mag van mij alle strips van Jan, Jans en de kinderen tekenen. Weer ouderwets om de strips gelachen!’ Als kers op de taart krijg ik een vermelding op Lambiek.net (dat zichzelf ‘comiclopedia’ noemt) en verschijnt er een artikel in het magazine Stripnieuws.